Diamanter kender vi alle. Men hvad er en diamant?

Helt konkret så er en diamant et gennemsigtig mineral bestående af kulstof – og det hårdeste mineral vi kender til.

En diamant er dog ikke “bare” en diamant, og hver enkelt diamants kostbarhed afgøres ud fra de 4 C’er: carat, clarity, colour og cut. De tre første c’er kan vi mennesker ikke ændre på, men det sidste c (cut), kan vi netop ændre på og målet med slibningen (cut) er, at få den bedste reflektering af lys i diamanten.

Diamonds are a girls best friends..

Diamanter er fantastiske, dragende og øverst på enhver kvindes ønskeseddel….

Populære slibninger

Den mest kendte slibning af en diamant er brillantslib, der dominerer ca 90% af dagens diamantmarked. En brillant har (oftest) 57 facetter (slibninger), og reflekterer med disse facetter lyset på smukkeste vis. De første brillantslebne diamanter så man i det 1600 årh. Den moderne brillantsleb blev dog først beregnet i London i 1919.

En anden meget populær slibning er single-cut (enkeltslebne) diamanter, der lig en brillant har form som et “omvendt isbjerg” med en top (overdelen) og en spids bund (underdelen). Men hvor en brillant oftest har 57 facetter, så er single-cut diamanten en mere rå slibning – også kendt som en 8/8 ottekant slibning – med otte facetter + en tavlefacet på overdelen og otte facetter på den spidse bund. Singlecut diamanter er pga. de færre slibninger også billigere end brillanterne.

Men der er et hav af forskellige slibninger af diamanter – og alle har de det til fælles, de drager, funkler og forfører…..